Google Analytics 4 – shrnutí a co musíte vědět

Čvn 06, 2023
845 Zobrazeno

Google 1. července 2023 ukončuje provoz Universal Analytics (Google Analytics 3). Většina eshopů tuto skvělou a bezplatnou verzi statistik přístupů používá pro měření návštěvnosti. Google po tomto datumu přichází s novou verzí – Google Analytics 4. Co byste měli před touto změnou vědět a co udělat?

[su_note note_color=“#e1e1bb“ radius=“10″]Google Analytics 4 mají nový datový model založený na eventech. Původní Universal Analytics obsahovali například několik základních relací (sessions), zobrazení stránek (page views) atd. Nové Google Analytivs 4 využívají pro každou interakci návštěvníka stránek událost/event. A následně pomocí těchto eventů zpracovávají všechny metriky.  [/su_note]

Trochu teorie o Google Analytics 4

  • nahrazují starší verzi Universal Analytics (Google Analytics 3)
  • k ukončení Universal Analytics dojde 1. července 2023
  • GA4 pracují na zcela odlišném datové modelu
  • GA4 využívají pro své měření eventy
  • dojde ke zpřesnění měření například v mobilních aplikacích, kde GA3 nepracují přesně

Jak napojit nové GA4 do vašeho eshopu na Webarealu

Nejprve musíte pochopitelně na GA4 přejít nebo je získat. Nejlepší návod asi neleznete přímo v nápovědě Google Analytics. Následně máte 2 možnosti, jak GA4 propojit s vaším eshopem.

Buďto jednoduše vložíte nový “Kód GA” v sekci Eshop/Webová analytika/Google měřící kódy do odpovídajícího políčka u implementace Google Analytics a tím se začnou odesílat základní statistiky návštěv do nové verze 4. Nebo využijete námi doporučovanou implementaci přes Google Tag manager, a to hned ze dvou důvodů:

  • GA4 nabízí výrazně více variability v nastavení měření. Díky tomu mohou uživatelé služeb GA4 mít odlišná nastavení a případně i rozdílný postup při založení nebo migraci účtu z GA3. Nemusí tak vždy docházet ke správnému propisování dat základních nebo pokročilých stastitik (událostí). To je první důvod, proč doporučujeme využít implementaci pomocí Google Tag Manageru.
  • Vedle jistoty správného měření GA4 vč. pokročilých staistik pak získáte i možnost libovolně si rozšířit eshop o měření dalších jiných služeb a nebudete tak závislý jen na možnostech již implementovaných služeb v administraci Webareal eshopu.

Celou implementaci, krok za krokem naleznete na našem helpdesku. A následně je ještě nutné ještě  vložit eventy do Google Tag Manageru.

 

 

 

Může vás zajímat

Ako ovplyvňuje influencer marketing nákupné rozhodovanie zákazníka
WEBAREAL
0 shares34 views
WEBAREAL
0 shares34 views

Ako ovplyvňuje influencer marketing nákupné rozhodovanie zákazníka

bohemiasoft - Čvc 25, 2024

Influencer marketing sa stal neoddeliteľnou súčasťou moderného marketingového mixu. Vďaka tomuto prístupu môže značka využívať vplyv a dosah jednotlivcov na…

Srovnáme.cz: Vaše cesta k novým objednávkám
WEBAREAL
0 shares110 views
WEBAREAL
0 shares110 views

Srovnáme.cz: Vaše cesta k novým objednávkám

bohemiasoft - Čvc 22, 2024

Jak vám může Srovnáme.cz pomoci k novým objednávkám a co vlastně tento cenový srovnávač umí pro spolupracující eshopaře udělat? Na…

S novými tarify Comgate má každý obchodník sazbu pod 1 % bez ohledu na platební metodu
WEBAREAL
0 shares417 views
WEBAREAL
0 shares417 views

S novými tarify Comgate má každý obchodník sazbu pod 1 % bez ohledu na platební metodu

bohemiasoft - Čvn 19, 2024

Comgate představuje nové tarify. Poskytovatel platebních bran a terminálů doporučuje většině obchodníků tarif Easy, který má jednu sazbu 0,98 %…

Přidat komentář

Your email address will not be published.

KALENDÁŘ

Červenec 2024
Po Út St Čt So Ne
« Čvn    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031