Webareal API & webhooky

Čvn 09, 2021
1529 Zobrazeno

API které nabízí Webareal je mezi našimi zákazníky čím dál více využívanější, je používáno již stovkami spokojených eshopařů.  Na jeho rozšiřování a vylepšování stále pracujeme.

Co je to vlastně to API a webhook?

API je rozhraní využívané u webových aplikací pro zajištění komunikace mezi dvěma platformami. Třeba i mezi aplikacemi od dvou různých výrobců, kteří spolu nejsou vůbec nijak propojeni. Například mezi eshopem a účetním systémem.  A  právě API umožní, aby si tyto dvě strany mohly vzájemně vyměňovat data mezi sebou . API tedy vlastně umožní, aby externí programátor dokázal získat údaje z jedné aplikace s propojit je s daty aplikace druhé.

Webhook umožňuje automatické odeslání informace z API ve chvíli, kdy se něco stane. Například v moment, kdy přijde nová objednávka, spustí webhook skript, který údaje z nově došlé objednávky odešle do účetního programu.

Má každá webová aplikace vlastní API?

Bohužel ne. Vlastní API musí u své aplikace její tvůrce vytvořit a zpřístupnit tak data celému světu.  Není to ale samozřejmě takto doslova. Tedy že by se pomocí API zpřístupnili data (například z eshopu) komukoliv. Naopak. Vlastník aplikace musí povolit přístup k jeho datům konkrétnímu příjemci. Vše je tedy maximálně bezpečné a chráněné.

K čemu API použít?

Eshop na Webarealu je možné propojit prakticky s jakoukoliv službou třetích stran, které mají své vlastní API. A vlastní propojení mezi eshopem na Webarealu a třetí stranou snadno naprogramuje jakýkoliv průměrný programátor.

Co všechno lze pomocí API & webhooků vyřešit?

Lze nahradit jednotlivé úkony eshopaře jako například exportovat objednávky z administrace eshopu, aktualizovat sortiment a sklad produktů nebo třídit objednávky pro další marketingové účely. Pokud se tedy rozhodnete API využít naplno, ušetří Vám to mnoho času strávenému v administraci eshopu.

Podívejme se na několik konkrétních problémů, se kterým vám API a webhooky pomohou:

Problém: Každý den kontroluji ceny konkurence a upravuji dle toho svou nabídku.
Řešení: Vytvoří se skript, který načte cenu u konkurence a nastaveným přepočtem upraví cenu u odpovídajícího produktu na Vašem Webareal eshopu. Přepočet bude možné automaticky přizpůsobovat například sezónnímu zboží nebo akčním nabídkám.

Problém: Při zadávání variant produktu (5 velikostí a 10 barev trička) musím dlouhosáhle nastavovat jednotlivé varianty produktu.
Řešení: Vytvoří se jednoduchý formulář na míru podle Vašich potřeb pro zadání požadovaných kombinací produktu a při odkliknutí skript vytvoří dle vstupních informací 50 variant produktu najednou.

Problém: Každý týden musím ručně exportovat faktury pro účetní.
Řešení: Vytvoří se skript, který se každý týden připojí do administrace a zašle nové faktury účetní na email.

Problém: Každý měsíc dostanu aktualizovanou sadu produktů od dodavatele.
Řešení: Vytvoří se skript, který automaticky (třeba i několikrát denně) bude nahlížet k dodavateli a aktualizovat informace, cenu i sklad produktů na eshopu.

Problém: Každý týden si vyhledám největší objednávky na eshopu a obesílám zákazníky s akční nabídkou.
Řešení: Vytvoří se skript, který bude po týdnu automaticky zasílat email určeným zákazníkům (opakovaně nakupujícím nebo velkým odběratelům) s akční nabídkou. Akční nabídku pak lze personalizovat (přizpůsobit na míru) jednotlivým zákazníkům, například podle častých kombinací nákupů zboží.

Problém: Určitý sortiment zasílá přímo dodavatel a nejde přes můj sklad. Musím tedy vždy přeposlat objednávku dodavateli.
Řešení: V administraci Webarealu se nastaví webhook na vytvoření nové objednávky, který zavolá skript. Tento skript , ve chvíli nové objednávky vyhodnotí, jestli se objednané produkty mají přeposlat k vyřízení dodavateli nebo ne.

Jak najít programátora pro API a jak mu zadat práci?

I programátoři jsou lidé jako my… Není tedy žádný důvod se domluvy s nimi jakkoliv obávat. Nejlepší je nejprve lidsky popovídat s programátorem o Vašem požadavku. Následně říci, že máte Webareal eshop, který podporuje API & webhooky a s jakým externím systémem se chcete propojit. Programátora pak bude zajímat manuál, jak s API pracovat – poskytněte mu tedy k popisu požadavku ještě tyto 2 odkazy:

Na základě těchto informací by programátor měl být schopen navrhnout technické řešení a říci jak náročné bude Váš požadavek splnit.

Kde programátory hledat?

Výhodou je, že díky API nejste omezeni na programátory se specifickým zaměřením. Obecně se tedy dá jen jednoduše do google zadat „programátor“ nebo „programátorské služby“ a vyběhne Vám spousta firem či živnostníků, které můžete s poptávkou oslovit podobně jako když třeba hledáte grafika, SEO specialistu nebo markeťáka. Případně pak využít serverů, které sdružují dodavatele pro konkrétní služby jako třeba Stovkomat.cz nebo Webtrh.cz.

 

Za tým Webareal věříme, že Vám tyto informace pomohou zjednodušit agendu Vašeho eshopu a ušetřené hodiny využít například na marketingové činnosti a získat tak nové zákazníky a objednávky.

Může vás zajímat

Ako ovplyvňuje influencer marketing nákupné rozhodovanie zákazníka
WEBAREAL
0 shares35 views
WEBAREAL
0 shares35 views

Ako ovplyvňuje influencer marketing nákupné rozhodovanie zákazníka

bohemiasoft - Čvc 25, 2024

Influencer marketing sa stal neoddeliteľnou súčasťou moderného marketingového mixu. Vďaka tomuto prístupu môže značka využívať vplyv a dosah jednotlivcov na…

Srovnáme.cz: Vaše cesta k novým objednávkám
WEBAREAL
0 shares111 views
WEBAREAL
0 shares111 views

Srovnáme.cz: Vaše cesta k novým objednávkám

bohemiasoft - Čvc 22, 2024

Jak vám může Srovnáme.cz pomoci k novým objednávkám a co vlastně tento cenový srovnávač umí pro spolupracující eshopaře udělat? Na…

S novými tarify Comgate má každý obchodník sazbu pod 1 % bez ohledu na platební metodu
WEBAREAL
0 shares419 views
WEBAREAL
0 shares419 views

S novými tarify Comgate má každý obchodník sazbu pod 1 % bez ohledu na platební metodu

bohemiasoft - Čvn 19, 2024

Comgate představuje nové tarify. Poskytovatel platebních bran a terminálů doporučuje většině obchodníků tarif Easy, který má jednu sazbu 0,98 %…

Přidat komentář

Your email address will not be published.

KALENDÁŘ

Červenec 2024
Po Út St Čt So Ne
« Čvn    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031