Twiiter je v současnosti nejrychlejší zpravodajské médium a v rychlosti informování lidí hravě předčí noviny, rádio i televizi. A i když se může zdát, že podstatnou nevýhodou je absence české lokalizace, tak i v našich zeměpisných šířkách je twiiter výborně využitelný. Pokud tedy hledáte způsob, jak zdarma sdělit větší skupině lidí nějakou novinku, tak je twitter tou správnou volbou.

Pokud si nejste používáním twitteru jistí, pak jej pro začátek můžete používat jako jakoukoliv jinou webovou stránku. Stačí si jen najít adresu twittera, kterého chcete sledovat(svůj účet má již i spousta českých lidí a společností). Jestli se Vám tento způsob získávání informací bude líbit, ale bude se Vám to zdát nepohodlné, tak časem zjistíte že je lepší se zaregistrovat a k odběru jednotlivých twitterů se přihlásit. Poté budete moct sledovat vybrané twittery ze své stránky. Navíc existuje spousta klientů jak do internetových prohlížečů, tak do smartphonů, které Vám pravidelně hlídají nové tweety a jste tak vždy včas upozorněni na novou zprávu. A s příchodem streemovaných zpráv, které jsou již v současnoti testovány, bude informování o nových zprávách téměř okamžité.

Jak se registrovat

Registrace není nikterak složitá. Přejděte na stránku twitter.com a v pravé části stránky klikněte na žluté tlačítko Sing Up. Zobrazí se Vám formulář, kde budete vyzvání k zadání: Full name(Vaše celé jméno), Username(Např. přezdívka, nebo název firmy. Bude použito pro vytvoření adresy Vašeho profilu), Password(heslo) a Email. Registraci odešlete kliknutím na tlačítko Create my account

Pozn.:„Let others find me by my email address“ ponechte zaškrtnuté pouze tehdy, pokud budete chtí být dohledatelní pomocí Vaší emailové adresy.

Dále budete ještě vyzváni k opsání textu z obrázku a kliknete na tlačítko Finish. Následně Vám bude zaslán na emailovou adresu aktivační mail, kde stačí kliknout hned na první odkaz.

Nastavení profilu

Jako většina věcí na twitteru je i jeho nastvení vcelku intuitivní, proto uvedu jen pro úplnost pár hodnot, které by Vás mohli zajímat:

  • Account:
    • Protect my tweets – zaškrtněte v případě že se tweety chcete poskytovat jenom schváleným uživatelům
    • Deactivate my account – využijete pokud si to se svou existencí na twitteru rozmyslíte
  • Notices – zvolíte, při jaké událost máte být upozorněni mailem
  • Profile:
    • Picture – ikonka Vašeho profilu (tzv. Avatar)
    • Bio – něco jako mickroživotopis. Pokud jej nevyplníte, tak Vás budou lidé hůře dohledávat. Napište sem své koníčky, kde pracujete, atd…
  • Design – zde si můžete upravit svůj profil k obrazu svému. Je možné změnit barvy a obrázek na pozadí.

Hledání přátel a ostatních uživatelů

Pokud potřebujete najít uživatele, u kterého neznáte jeho přezdívku, tak klikněte v horním menu na Find People (hledat lidi). Přičemž podle toho, v jaké jste záložce, můžete hledat:

  • Find on Twitter – hledání podle jména nebo přezdívky
  • Browse Interests – hledání podle tématu o které se uživatelé zajímají
  • Find Friends – vyhledáte své kontakty na službách Gmail, Yahoo, AOL a LinkedIn. V tomto případě ale musíte svěřit své hesla k těmto účtům twitteru, což nedoporučuji.
  • Invite by email – Na emailové adresy(oddělené čárkou), budou zaslány pozvánky na twitter. Použijte pouze v případě dobrých přátel, rozhodně neposílejte na každý mail, který máte v kontaktech.

Tento týden navíc na twitteru přibyla nová funkce doporučování followerů. Nejdete jí v pravém sloupci pod nápisem Who to follow, kde máte zobrazené první dva a po kliknutí na view all se Vám zobrazí celá nabídka. Jednotlivý uživatele si pak můžete přidat do sledovaných, nebo je skrýt(v tomto případě už Vám jej twitter nikdy nedoporučí).

Sledování příspěvků od ostatních uživatelů

Asi nejjednodušší způsob je navštívit stránku člověka(firmy), kterého chcete sledovat a kliknout na tlačítko Folow. Jako alternativu, pokud jste připojeni např. přes mobil, můžete napsat zprávu ve tvaru:

follow [uzivatelske jmeno]

když tedy budete chtít sledovat uživatele testBohem01, tak do zprávy napíšete:

follow testBohem01

a odešlete. Po chvilce Vám twitter v horní liště oznámí, že uživatel testBohem01 byl přidán mezi sledované.

Znaky se speciálním významem

Omezení znaku na 140 je má sice výhodu(lidé píšou stručně), ale i tak se musí v tak krátké zprávě umožnit zápis dodatečných příkazů na provází jednotlivých tweetů. Ve zprávě se můžete setkat s těmito příkazy:

zavináč (@ – at-repley) Pokud je japsán na začátku tweetu a je následován uživatelským jménem bez mezery, tak se jedná o odpověď danému uživateli. Druhou možností je stejný zápis použít uprostřed textu. V tomto případě se z uživatelského jména stane odkaz na profil daného uživatele. Příklad odpovědi může vypadat např. takto:
@testBohem01 Ahoj, tohle je moje odpověď

sharp (#) Pokud tomuto znaku následuje nějaké slovo tak se ze zápisu stane tzv. hashtag. Po kliknutí na něj, se pak zobrazí tweety, který byly svými autory označené stejně jako ten Váš. Takže pokud napíšete
zase programuji v #PHP, tak to snad bude fungovat
udělá se ze zkratky PHP odkaz, který vyhledá stejně označené tweety.

písmeno `d`(Direct Message – DM) Jedná se o tzv. přímou zprávu, tedy zprávu, která se zobrazí pouze uživateli, kterému je určena(odpověď je ale už veřejná). Zápis je následující d [uživatelské jméno] [text]. Píše se na začátek tweetu a mezi písmenem `d` a uživatelským jménem musí být mezera.
d testBohem01 Tohle je moje soukromá zpráva
Jen pro upozornění, přímou zprávu můžete poslat pouze uživateli, který Vás sleduje

zkratka `RT`(ReTweet) Jde o přeposlání tweetu, který Vás nějakým způsobem zaujal. Zpráva se pak přepošle všem kteří sledují Váš profil a ve zprávě bude uveden odkaz na původního autora. I když se o ReTweet starají většinou klienti, tak pro úplnost uvedu i jeho zápis:
RT @[uživatelské jméno]

V současnosti je velká výhoda, že pro Twitter existuje velká spousta klientů, takže znalost těchto příkazů je potřeba jen k orientaci v samotných tweetech. Dále je pak možné si některé tweety přidat do oblíbených, nebo je odstranit.

Odkazy v tweetech

Dost často se může zdát, že potřebujete odkázat na nějakou internetovou stránku, ale jste omezeni počtem znaků. Díky tomu jsou nyní také na vzestupu služby které se starají o zkrácení adresy a Vám tak ušetří potřebné znaky. Princip je jednoduchý, zkopírujete si URL adresu stránek, kterou chcete zkrátit a následně jí vložíte do jedné z následujících služeb(vybral jsem jen ty nejpoužívanější), který Vám vrátí její zkrácenou podobu

Vyhledávání na twitteru…

.. je dostupné na adrese http://search.twitter.com/ a pokud se Vám nebude chtít využívat formuláře pro rozšířené vyhledávání, tak by se Vám mohly hodit následující vyhledávací operátory(imho je to i rychlejší).

„nabízíme slevu“                                            Vyhledá přesnou frázy nabízíme slevu

nákup OR pronájem                                      Vyhledá buď nákup nebo pronájem

pivo -víno                                                         Vyhledá tweety obsahující pivo které neobsahují víno

#dovolená                                                        Vyhledá hashtag dovolená

from:testBohem01                                         Vyhledá zprávy od uživatele testBohem01

to:testBohem01                                               Vyhledá zprávy poslané uživateli testBohem01

@testBohem01                                                Vyhledá zprávy které odkazují na uživatele testBohem01

„nabízíme slevu“ near:“české budějovice“ Vyhledá přesnou frázi nabízíme slevu odeslanou z okolí                                                                                    českách budějovic

prodám since:2010-08-23                           Vyhledá prodám vložené od data 2010-08-23(formát                                                                                          datumu je rok-mesic-den)

prodám until:2010-08-23                            Vyhledá prodám vložené do data 2010-08-23(formát                                                                                          datumu je rok-mesic-den)

Nejdná se o kompletní seznam operátorů, ten naleznete zde: http://search.twitter.com/operators

Při používání twitteru nezapomeňte

  • Po odeslání už nelze tweet změnit. Lze ho sice odstranit, ale pouze z archivu. Pokud už jej někdo četl, nebo si ho nějaký uživatel uloži, tak už si stejně nepomůžete.
  • Pokud si svůj profil nezamknete, tak se k Vašim tweetům může dostat kdokoliv.
  • Bývá dobrým zvykem poděkovat za retweetnutí. Buď pomocí odpovědi, nebo přímé zprávy.
  • Pokud nemáte svého avatara nebo vyplněné bio, tak můžete být považovány za spamera nebo neaktivního uživatele, což Vám followery nepřivede.
  • Neklikejte zbytečně na follow, pokud si to do budoucna můžete rozmyslet. Na twittru jde především o kvalitu sledovaných, nikoliv o množtví.
  • Nepoužívejte Auto-DM, ve většině případů je to otravné. Lepší je psát přímé zprávy sám:)
  • Netweetujte pouze o jedné věci jako jsou třeba produkty, takové tweety brzo omrzí.
  • Obtěžující také může být příliš časté tweetovaní
  • Pokud není tweet přímo z Vaší produkce, tak vždy uveďte původního autora
  • Snažte se ověřit si informace před retweetnutím

Může vás zajímat

Ako ovplyvňuje influencer marketing nákupné rozhodovanie zákazníka
WEBAREAL
0 shares35 views
WEBAREAL
0 shares35 views

Ako ovplyvňuje influencer marketing nákupné rozhodovanie zákazníka

bohemiasoft - Čvc 25, 2024

Influencer marketing sa stal neoddeliteľnou súčasťou moderného marketingového mixu. Vďaka tomuto prístupu môže značka využívať vplyv a dosah jednotlivcov na…

Srovnáme.cz: Vaše cesta k novým objednávkám
WEBAREAL
0 shares110 views
WEBAREAL
0 shares110 views

Srovnáme.cz: Vaše cesta k novým objednávkám

bohemiasoft - Čvc 22, 2024

Jak vám může Srovnáme.cz pomoci k novým objednávkám a co vlastně tento cenový srovnávač umí pro spolupracující eshopaře udělat? Na…

S novými tarify Comgate má každý obchodník sazbu pod 1 % bez ohledu na platební metodu
WEBAREAL
0 shares418 views
WEBAREAL
0 shares418 views

S novými tarify Comgate má každý obchodník sazbu pod 1 % bez ohledu na platební metodu

bohemiasoft - Čvn 19, 2024

Comgate představuje nové tarify. Poskytovatel platebních bran a terminálů doporučuje většině obchodníků tarif Easy, který má jednu sazbu 0,98 %…

Přidat komentář

Your email address will not be published.

KALENDÁŘ

Červenec 2024
Po Út St Čt So Ne
« Čvn    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031